چهارشنبه، اسفند ۲۴، ۱۳۹۰

پنیر خیکی(motal pendiri)





motal pendiri


شیردوشی گوسفندوبز درمنطقه قشلاقی به اوضاع جوی بستگی دارد.وحدودا ازاواسط دی ماه تااواسط بهمن ماه ادامه می یابد.
عشایرازشیرهای دوشیده شده درقشلاق به چنددلیل زیراستفاده نکرده وآن رابه کارگاههای پنیرسازی می فروشند.
الف: نیازبه پول ، زیراکه درقشلاق تنها عایدعشایرازفروش شیرگوسفندان است .
ب: نزدیک بودن زمان کوچ که مشکل حمل ونقل رادارد.
ج : روبه گرمی گذاشتن هوای قشلاق که باعث فاسدشدن موادلبنی میگردد.






 طرزتهیه پنیر:

تهیه پنیربرای مصرف خانواردربین عشایرآذربایجان بعدازکوچ ازقشلاق ورسیدن به ییلاق شروع میشود، معمولا هرروزظهرگوسفندان رادوشیده وبلافاصله به آن پنیرمایه می زنند، مقدارپنرمایه به ازای یک حلب 20 لیتری یک قاشق چای خوری می باشد که آن رادرآب ولرم حل وبه شیراضافه می نمایندبعدازانعقادکه حالت دلمه پیدا میکندآن رادرداخل کیسه ریخته وروی آن سنگ می گذارند تاآب آن خارج شود این عمل حدود سه ساعت طول می کشدسپس آن رادراندازه های نسبتا کوچک بریده وپس ازنمک پاشی درتشت می ریزند. پنیرنمک زده 24 ساعت درتشت می ماند سپس آن رادریک خیک مصرف شده دهان گشادکه به آن (تجان ) میگویندمی ریزند این عمل تاجمع شدن پنیرموردنیازیک خیک ادامه پیدا میکند که حدودا 20 الی 30 روز می باشد. بعدازاین مدت پنیرها راازتجان به پوست تازه دیگری به نام موتال که جهت نگهداری پنیرتهیه شده منتقل می سازند. پنیربه قسمت پشم دارپوست (خیک )ریخته میشود. موقع انتقال پنیربه خیک درصورت لزوم مقداری نمک اضافه می کنند وتاپرشدن پوست چندین بارپنیررابامشت فشارمیدهند تافاسدنشود.

Balatarin :: Donbaleh :: Azadegi :: Friendfeed :: Twitter :: Greader :: Email To: :: Qirmiz-da paylash! ::

۲ نظر:

  1. دادش، این فقط مربوط به ترکها نیست و آذربایجانی ها نیست. اینو ما هم تو شمال و گیلان هم داریم. اوکی؟؟؟ تازه کرد هم هستیم نه ترک.

    پاسخحذف
  2. ابن الگو مربوط به ترک هاست که شما ازش تقلب میکنید افتاد یانه

    پاسخحذف